Tuftning är att måla med garn. Man använder en maskin som är en korsning mellan borrmaskin/symaskin som skjuter in garnet i en väv, man jobbar i stora format. Metoden är direkt och snabb.

I tuftatéljen broderar man textilier med lugg. Tuftmaskinen fungerar både som en symaskin och sax och klipper luggen under arbetets gång. Tekniken ger möjlighet att bygga upp en bild eller ett mönster med obegränsat antal färger, olika tätheter och nivåer. Idag används tuftning både industriellt och manuellt i ateljé. En tuftad vara påminner utseendemässigt om den traditionella ryamattan. Men tuftning är mycket, mycket snabbare än att knyta en ryamatta. På Kinnekulle Tuftakademi finns både elektriska tuftmaskiner och en tryckluftsdriven maskin.

Ordet tuftning kommer från det engelska ordet tuft = tofs – och är en teknik som användes i Amerika av kolonister så tidigt som i början av 1600-talet. Då utövades tekniken i form av att tvinnat ullgarn syddes till öglor i en kraftig grundväv, klipptes upp på rätan och bildade tofsar vid tvätt då garnet tvinnades upp.

Hos Tina Frausin på Kinnekulle Tuftakademi kan du gå kurser i tuftning.